Opzoek naar een opslagruimte? Vindt eenvoudig een garagebox, loods of andere opslag in jouw omgeving!

Loods

Wil jij een loods huren? Of wil je een loods kopen? Maak gebruik van de bovenstaande advertenties en vindt eenvoudig een loods bij jou in de omgeving. Ben je in het bezit van een loods? Plaats dan een advertentie!

Als eigenaar van een bedrijf ben je wellicht opzoek naar veel opslagruimte. Misschien sta je op het punt een eigen onderneming te starten en vraag je je af waar je je goederen gaat onderbrengen. Of misschien groeit je bedrijf onverwacht snel. Waar je in het begin maar een paar spullen of kleine machines had, bereiden je bezittingen zich steeds verder uit en neemt je behoefte naar een grote ruimte om het te kunnen stallen toe. In deze gevallen kun je overwegen een loods te gaan gebruiken.

Wat is een loods?

Een loods is een overdekte ruimte, bedoeld als opslagplaats. Ze zijn vaak zeer groot, waardoor er objecten van allerlei formaten kunnen worden gestald. Voor de wet vallen loodsen over het algemeen onder ‘overige bedrijfsruimte’, omdat ze niet voor publiek toegankelijk zijn. Tegenwoordig staan loodsen soms geruime tijd leeg omdat een bedrijf verplaatst is. In zulke gevallen wordt een loods wel eens voor andere doeleinden dan opslag gebruikt. Zo worden er af en toe culturele activiteiten georganiseerd, zoals concerten of theaters.

Uiterlijke kenmerken van een loods

Zoals geldt voor nagenoeg alle gebouwen die je kunt bedenken, bestaan ook loodsen in talloze varianten. In principe kan iedere losstaande schuur of overdekte grote ruimte tot loods worden gerekend. Een veelvoorkomend type loods is de Romneyloods. Deze uit Groot-Brittannië afkomstige opslagplaats is te herkennen aan een rond uiterlijk. De muren en het dak vormen gezamenlijk een halve cirkel. Een nadeel aan dit type loods is dat de muren dus al van onder af aan scheef lopen. Tegenwoordig vindt je veel varianten die op dit probleem hebben ingespeeld. Deze hebben rechte wanden, om de ruimte optimaal bruikbaar te maken. Het dak is dan vaak nog wel rond. Daarnaast bestaan ook loodsen met hoekdaken. Deze komen qua uiterlijk dichter bij boerderijschuren.

Gebruik van een loods

Loodsen worden op uiteenlopende manieren gebruikt. In sommige gevallen dus voor culturele doeleinden, maar opslag blijft de voornaamste benutting. In agrarische gebieden zal je loodsen vinden die als opslagplaats dienen voor landbouwvoertuigen zoals tractors en shovels. Hier zal de loods voornamelijk worden gebruikt als extra schuur voor een boerderij. Loodsen in havengebieden krijgen veelal een heel ander doel. Hier zullen ze onderdak bieden aan boten of bootonderdelen, of wellicht aan te vervoeren goederen. Loodsen op bedrijven- en industrieterreinen kunnen weer een geheel andere inhoud krijgen. Denk aan werktuigen en producten klaar voor zending.

Is een loods iets voor jou?

Denk je eraan om een loods te huren of kopen om een gedeelte van je spullen in te stallen? Dit kan een goed idee zijn. Je moet echter wel even kijken of jouw plan met de loods daadwerkelijk is toegestaan. Denk hierbij aan de locatie: Waar wil je een loods in gebruik gaan nemen? Binnen agrarisch gebied gelden andere regels voor het gebruik van een loods dan op een industrieterrein. Zorg ook dat je uitzoekt of jouw gewenste omgeving wellicht specifieke regels heeft met betrekking tot opslag in loodsen. Vaak kun je hiervoor terecht bij de gemeente.

Loods in agrarisch gebied

Woon je in het zogenoemde buitengebied en wens je in deze omgeving een loods in gebruik te nemen, ga dan na of jouw idee met de loods past bij wat is toegestaan in agrarisch gebied. Boerenbedrijven mogen over het algemeen een loods probleemloos gebruiken voor opslag van hun voertuigen of legale oogst. Er gelden soms wel regels met betrekking tot de hoogte waarin mag worden opgeslagen. Soms mag iets maar een beperkt aantal meters de lucht in reiken. Echter, heb je zelf geen agrarisch bedrijf en overweeg je een loods op boerengrond te huren, dan kan dit problemen opleveren. Controleer altijd of jouw bestemming in lijn is met de regels omtrent opslag in dit gebied.

Loods op bedrijventerrein

Net als voor opslagruimten in agrarisch gebied, gelden ook voor loodsen op bedrijven- en industrieterreinen specifieke regels. In veel gevallen mag je (legale) goederen en voorwerpen gewoon opslaan in een loods. Ben je echter van plan om een webwinkel te starten vanuit de loods, dan dien je te controleren of dit is toegestaan. De kans is groot dat je geen toestemming zult krijgen, omdat een webwinkel valt onder detailhandel. Detailhandel moet in principe plaatsvinden vanuit een zogenoemde middenstandsbedrijfsruimte. Dit omvat panden die openlijk toegankelijk zijn voor publiek, zoals winkelpanden en restaurants. Ook hier geldt dus, ga goed na of jouw bestemming van de loods is toegestaan.

Loods in gebruik nemen: huren of kopen?

Als je tot de beslissing bent gekomen om een loods te gaan gebruiken, kun je kiezen uit twee opties: een loods huren of een loods kopen. Voor beide opties valt wat te zeggen, en de keuze is afhankelijk van jouw plan met de loods. Soms kun je je keuze maken op basis van de locatie waar jij een loods zoekt. Wil je een plekje op een bedrijventerrein in de grotere steden, dan kun je hoogstwaarschijnlijk geen loods kopen. Ook wanneer je een relatief kleine ruimte zoekt, is huren vaak de enige optie. Kopen is echter aantrekkelijker wanneer je winst wilt halen uit de stijgende waarde van je pand.

Loods huren

loods-huren
Je kunt kiezen voor het huren van een loods, als je flexibel wilt zijn. Het huren van ‘overige bedrijfsruimte’ geeft je standaard recht op een opzegtermijn gelijk aan het betalingstermijn. Dit komt over het algemeen neer op een maand tijd. Het kan wel voorkomen dat in het huurcontract een ander opzegtermijn vastgesteld wordt. De huurprijs wordt onderling vastgesteld met de verhuurder. Dit geldt ook voor huurverhogingen. De huurverhoging hoeft niet te voldoen aan bepaalde eisen, zoals wel het geval is bij woninghuur. Houd er dus rekening mee dat de huurprijs van de loods kan gaan variëren in de toekomst.

Hoe huur je een loods?

Via internet kun je een heel eind komen in het vinden van de juiste opslagruimte voor jouw bedrijf. Er zijn veel websites die specialiseren in het verhuren van loodsen. Zo kun je zoeken op locatie, oppervlakte en soms op bestemming. Ook particulieren die een loods in bezit hebben, bieden deze soms online te huur aan. Op bekende websites als marktplaats kun je loodsen tegenkomen. Mocht je opzoek zijn naar een tijdelijke loods, let dan goed op de huurtermijn. In sommige gevallen zal je verplicht worden de ruimte te huren voor ten minste een bepaald aantal maanden.

Onderverhuren van een deel van je loods

Een manier om de huurkosten van je loods te beperken, of wellicht om meer inkomsten te genereren, is een onderhuurder in je loods toe te laten. Mocht je een loods huren, maar is deze te groot voor jou alleen, dan kun je dus overwegen een gedeelte onder te verhuren. Dit is niet in alle gevallen toegestaan. De hoofdhuurder kan in het huurcontract vastleggen dat het pand niet mag worden onder verhuurd. Staat hierover echter niets in het contract, dan ben je in principe vrij om een deel onder te verhuren.

Loods kopen

loods-kopen
Je voorkeur kan ook uitgaan naar het kopen van een loods. Dit is vooral gunstig als je opzoek bent naar een vrij grote ruimte, ga uit van minstens 400 vierkante meter aan oppervlakte. Hoewel loodsen in drukke industriegebieden weinig worden aangeboden, kun je prima een kopen die zich iets meer buiten de steden bevindt. Een groot voordeel is dat je je geld investeert in je eigen bedrijf, in plaats van dat je het uitgeeft aan een verhuurder. Ook zijn de maandelijkse kosten van een kooploods vaak lager dan die van een huurruimte. Houd er wel rekening mee dat je onderhoudskosten zelf moet betalen, terwijl die in het geval van huur bij de verhuurder liggen.

Hoe koop je een loods

Evenals het huren van een loods, kan ook het kopen van een loods online gebeuren. Zowel door bedrijven als door particulieren worden loodsen te koop aangeboden. Zoek dus op jouw gewenste locatie en andere eisen om de juiste loods te vinden. In sommige gevallen gaat de aankoop via een makelaar, voornamelijk wanneer het om relatief grote panden gaat.

Verhuren van een deel van je loods

Als jij de eigenaar van een loods bent, mag je zelf kiezen of je deze, al dan niet gedeeltelijk, wilt verhuren. Door een huurder te zoeken, kun je wat geld verdienen aan de ruimte die je misschien zelf niet volledig benut. Voor verhuurders van een loods gelden andere regels dan voor huizenverhuurders. Zo dien je een btw-nummer aan te vragen bij de belastingdienst, omdat je extra inkomsten genereert aan de verhuur. Ook moet je er rekening mee houden dat je in de problemen kunt komen als een huurder illegale praktijken begint in de loods. In sommige gevallen wordt je dan als medeplichtige aangewezen door de rechter.

Vraag indien nodig om advies

Je hebt verschillende kanten van het huren of kopen van een loods kunnen lezen. Ben je er zeker van dat je een grote opslagruimte nodig hebt, maar heb je de knoop nog niet kunnen doorhakken? Dan kun je voor meer informatie over het huren of kopen van een loods altijd de hulp inschakelen van een bedrijfsmakelaar. Deze is gespecialiseerd in de voor- en nadelen van loodsen voor zakelijk gebruik en is op de hoogte van de juridische ontwikkelingen. Voor geldzaken kun je je eventueel laten informeren bij de belastingdienst. Het is in ieder geval belangrijk dat je op de hoogte bent van wat is toegestaan in jouw omgeving, omtrent opslag van goederen. Kom niet voor verrassingen te staan.

Opzoek naar andere stallingen?

Ben je opzoek naar andere stallingen? Opslagruimte247.nl heeft altijd het aanbod, waar jij naar opzoek bent! Bekijk de volgende stallingen direct:

Plaats nu een gratis advertentie op Opslagruimte247.nl

Vindt binnen enkele dagen een huurder of koper voor jouw opslagruimte!

Maak duidelijke foto's

Upload duidelijke foto's bij de advertentie.

Plaats een beschrijving

Omschrijf de huur / verkoop voorwaarde en overige informatie die van belang is

Binnen enkele dagen verhuurt of verkocht

Je bereikt vele geïnteresseerde uit jouw omgeving